Sint Pieterskerk

Sint Pieterskerk

Kunst & Cultuur

De Sint-Pieterskerk te Berlaar dateert van eind 19e eeuw en werd ontworpen door de Antwerpse architect L. Blomme. Ook al was deze kerk één van zijn eerste projecten, toch is zijn stijl al zichtbaar; Vlaams Neoromaans. De toen reeds bestaande Romaanse toren werd behouden en op wondermooie wijze geïntegreerd in het ontwerp. De toren zelf gaat namelijk terug tot de 13de eeuw. Ook vandaag is deze toren dé blikvanger bij uitstek in het centrum van Berlaar.

In 2019 werd er gestart met de grondige renovatie van het hele kerkgebouw. Zo werd er bewust gekozen om de toren en de architecturale kerkgevels te verlichten. Onze studiedienst ging aan de slag en koos voor een belichting met de focus op de glasramen, de nissen en het dak van de toren. 
In combinatie met de secuur uitgevoerde gevel- en dakwerken werd zo de grandeur van weleer teruggegeven aan deze neoromaanse gevels.

Ook werkte onze studiedienst de binnen- én veiligheidsverlichting uit.
Met een combinatie van uplights, downlights en lijnverlichting werd een samenhangend geheel uitgewerkt die het interieur, en de muurschilderingen (momenteel nog in renovatie) verlichten. Vooraf werden er testopstellingen uitgevoerd en 'scene'-mogelijkheden bepaald voor de optimale inplanning van de verlichting. Naar gelang het gebruik van het gebouw kunnen de belichtings-scenes bijvoorbeeld het altaar of de prachtige kruisgewelven benadrukken, maar evenwel ook het volledige gebouw aangenaam warm maar helder belichten. De centrale aansturing van deze installatie zorgt voor een ongezien gebruiksgemak.

Een gecombineerd project waar heel het team trots op is!

Dit project werd onder meer uitgevoerd met Platek, Daisalux, Neko, Hoffmeister en Teknoware

Berlaar, 2022

Architectuur: Het Architectenatelier bvba

Lichtontwerp: Fosfari bv

Installatie: EMB construct / Claesen verlichting

Fotografie: Jim Van Loo

Bronnen: Eigen werk, Odis.beBerlaar.be

Terug naar overzicht