Botanic Sanctuary Antwerp

Botanic Sanctuary Antwerp

Tuinverlichting

1238 staat in de Antwerpse geschiedenisboeken vermeld als oprichtingsjaar van het St. Elisabethsgasthuis op het Elzenveld, toen nog buiten de stadskern. Anno 2022 maakt de omgeving 'Elzenveld' deel uit van het kloppende hart van Antwerpen, net achter de Nationale bank, tussen het Mechelseplein en de theaterbuurt.  Van de 13e eeuwse gebouwen is helaas niets bewaard gebleven. Maar met de 8 eeuwen geschiedenis van deze site kan men wel meerdere geschiedenisboeken vullen. Aan die geschiedenis werd de afgelopen jaren opnieuw een hoofdstuk toegevoegd. 

" A destination in its own right."
Mooi samengevat. Want na een renovatie van meer dan 3 jaar, ontpopte de 5 historische gebouwen op de site zich tot 5-sterren superior hotel onder de naam "Botanic Sanctuary Antwerp".

Bij de volledige vernieuwing konden de kruidentuin, de vele andere binnentuinen en de terrasjes niet vergeten worden. Fosfari leverde maatwerkverlichtingen voor de belichting van de inkombogen, uitgevoerd in cortenstaal. De verschillende wandelpaadjes doorheen de tuinen werden sober verlicht. Deze paden zijn een leidraad doorheen de hele site en voeren de bezoeker mee langsheen de historische gebouwen. De historische gevels worden zorgvuldig aangestraald zodat hun oude karakter zichtbaar wordt. Subtiele verlichting in cortenstaal werd aangebracht op de kruidenbakken waardoor ze niet alle aandacht wegneemt van de beplanting. Enkele beelden en bomen werden specifiek uitgekozen om aan te stralen en zijn sfeervolle details in het hele gebeuren.

Dit project werd onder meer uitgevoerd met Platek, Dexter en Colab.

Antwerpen, 2021

Lichtontwerp: Fosfari bv

Fotografie: Jurgen Lijcops en Amaranta F

Bronnen: Eigen werk, Botanic Sanctuary Antwerp 

Terug naar overzicht